maandag 27 juni 2022

Klimaatverandering en bevolkingsgroei

Een lastig onderwerp: klimaatverandering en bevolkingsgroei. Het is evident dat de groei van de wereldbevolking klimaatverandering in de hand werkt: meer consumptie, meer productie, meer vervuiling, meer broeikasgassen. Toch wordt er zelden gewag van gemaakt in klimaatrapporten. 

Om iets te doen aan de toenemende klimaatellende, wordt vaak de nadruk gelegd op gedragsverandering: minder consumeren, minder vlees eten, minder vliegen, etc. Maar hoe zit het met ‘minder kinderen’? De link met gedrag lijkt onontkoombaar, - tenzij er een grote toename is in ‘onbevlekte ontvangenissen’, maar mij niet bekend.

 

In het artikel (1) doet de auteur verslag van zijn speurtocht door IPCC-rapporten. ‘Op de termen ‘birth control’, ‘family planning’ of ‘contraception’ gaf de zoekfunctie geen sjoege. ‘Fertility’ wordt genoemd, maar vooral in verband met bodemvruchtbaarheid. Het rapport spreekt in volstrekt heldere termen uit dat bevolkingsgroei en toename van de welvaart de twee sterkste aanjagers (strongest drivers) zijn van de uitstoot aan fossiel CO2 maar verbindt daar verder geen enkele conclusie aan. Geboortebeperking is onbespreekbaar.’

 

Opmerkelijk. Kennelijk ligt het politiek gevoelig.

 

 

Noot:

.1) Termen als ‘birth control’, ‘family planning’ of ‘contraception’ (NRC, 10-6-22) 

https://www.nrc.nl/nieuws/2022/06/10/de-broeikasgassen-van-nieuwe-kinderen-a4133077?t=1655116462

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten