woensdag 1 mei 2024

Wraak, wrok en ressentiment: hoe bepalend zullen zij zijn in de belangrijkste verkiezingen van dit jaar?

Wat gaat dit verkiezingsjaar brengen, in Europa en in de VS?

Wie wil weten wat Trump van plan is, mocht hij in november gekozen worden, leze bijgaand artikel (1).

 

Misschien ook raadzaam om er een bezoek aan de film ‘Civil War’ aan vast te knopen. Met name voor het geval Trump niet wordt gekozen. Maar ook wanneer hij wel president wordt, is het scenario niet ondenkbaar.

 

Het wordt dan een periode van wraakneming en afrekening, met name richting Biden en andere Democraten, plus overheidsinstellingen die hem dwarszaten. Zal de Amerikaanse democratie ertegen bestand zijn? 

 

En wat te denken van het deporteren van miljoenen illegalen, zoals T van plan is? Slecht voorstelbaar dat dit alles zonder slag of stoot zal gebeuren.

 

Ondertussen: wat zal er gebeuren in Europa, gelet op de opkomst in tal van landen van radicaal rechts? Wij waren tot nu toe trouwe volgers van de VS. Het ziet er niet naar uit dat dat anders zal worden. Niet dat we louter kopieën zijn van Amerika; ook in Europa speelt van alles. (Aanrader: de film ‘Green Border’.)

 

Hoe dan ook: opmerkelijk wat er in de VS aan het gebeuren is.

 

In het Duitsland van na WO-I was er wijdverbreid ressentiment over het verlies van de oorlog en over de herstelbetalingen die werden opgelegd (Versailles), met grote binnenlandse ellende tot gevolg, én de opkomst van het nazisme. 

 

Nu lijkt de VS te maken te hebben met de wrok en het ressentiment van een (ex-)president, begiftigd met een groot talent om deze persoonlijke onvrede publiekelijk uit te buiten, en daarbij de wrok en het ressentiment die leven in een fors deel van de bevolking aan te wakkeren en te mobiliseren...

 

Zoals wrok verwoestend is voor persoonlijke relaties, zo is ressentiment het grootste gif voor wederzijds respect, nodig voor een functionerende democratie. Hoe bepalend zal deze politieke emotie zijn in de verkiezingen dit jaar, aan beide zijden van de Grote Plas?

 

 

Noot:

.1) How far Trump would go (Time, 30-4-24)

https://time.com/6972021/donald-trump-2024-election-interview/

 

Artikel waarin een aantal hoofdpunten worden genoemd: Trump threatens to prosecute Bidens if he’s re-elected unless he gets immunity (Guardian, 30-4-24)

https://www.theguardian.com/us-news/2024/apr/30/trump-second-term-abortion-immigration

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten