Het zou kunnen dat we voor Taliban de verkeerde kant opkijken. Niet alleen in Afghanistan, maar zeker ook in de VS zijn er religieuze fanatici te vinden die, met een beroep op een Heilig Boek, hun oordeel willen opleggen aan de hele bevolking. En hun aantal is ondertussen fors gegroeid, evenals hun macht.
Sinds lang weten we dat democratie niet slechts betekent dat de meerderheid beslist, maar staat of valt bij het accepteren, dan wel tolereren van verschillen in leef- en denkwijze, ook wanneer deze heel anders is dan de eigen. Mensen die religieuze autoriteit boven alles stellen, blijken niet in staat tot een dergelijke tolerantie, - zoals ook nu te zien is in de VS.
De cultuuroorlog die daar al jaren gaande is – met een hoofdrol voor fanatieke christenen – betekent een serieuze bedreiging voor de Amerikaanse democratie. Het terugdraaien van het grondwettelijke recht op abortus is daarvan slechts een teken aan de wand.
Zoals het artikel (1) duidelijk maakt, komt deze stap evenwel allerminst als een verrassing.
Het opheffen van de scheiding van kerk en staat is wat al enkele decennia doelbewust en uiterst strategisch wordt nagestreefd door christelijke Taliban in de VS. Oftewel de ‘Christian nationalist’ beweging, welke ervan uitgaat dat Amerika van oorsprong een christelijke natie is, - hetgeen door vrijwel elke historicus wordt beschouwd als een vervalsing van de feiten.
Het artikel beschrijft hoe de abortuskwestie aanvankelijk niet eens een belangrijk punt was. Tal van Republikeinse politici (waaronder Reagan) ondersteunden de Roe v Wade beslissing van het hooggerechtshof in 1973, en vertaalden haar in wetgeving. De abortuskwestie is op de politieke agenda gezet door een groep christenen die een ultraconservatieve revolutie in gang wilde zetten. Met de Republikeinse partij als belangrijkste vehikel, die daartoe wel grondig moest worden hervormd.
Het christelijk geloof werd zo gaandeweg een politieke religie met tal van andere agendapunten, inclusief segregatie (‘God’s established order’) en het conservatief christelijk maken van de rechterlijke macht. Abortus werd aangegrepen als een aansprekend thema, waarmee het goed campagne voeren was en dat verenigend werkte.
En er staat nog veel meer op het programma, met als hoofddoel: Amerika ‘opnieuw’ een christelijk land maken, met op alle belangrijke posten lieden die zich laten leiden door religieuze voorschriften. (Zie bijvoorbeeld het Seven Mountain Dominionism.)
Het terugdraaien van het grondwettelijke recht op abortus is dus slechts het begin.
Noot:
Geen opmerkingen:
Een reactie posten