Wat te verwachten van een opstand in Rusland tegen Poetin en zijn politiek? En van wie zou die opstand kunnen komen? Jongeren?
In verband hiermee las ik een interessant artikel over Russische hippies tijdens de Sovjet-Unie en over hun geestverwanten nu. (1) (Eveneens boeiend als spiegel voor ons Westerse beeld van hippies – wederom een verschijnsel dat heel verschillende vormen kan aannemen, en niet alleen de ons bekende!)
Ten tijde van de Sovjet-Unie was er ook in Rusland en in andere delen van het rijk een hippiebeweging. Anders dan in het Westen vond die beweging haar oorsprong niet in het verzet tegen een oorlog (met name die van de VS in Vietnam). ‘Sovjet-hippies waren pacifistisch, maar zonder een oorlog.’ Zij keerde zich tegen de machthebbers en de status-quo, welke vergeven was van inefficiëntie, corruptie, lege slogans en bejaarden-aan-de-macht.
Bijkomend punt: hun houding t.a.v. het Sovjet-imperium kon nogal uiteenlopen; een hippie in Litouwen, bijvoorbeeld, stond daar anders in dan een hippie in Moskou.
Ook opmerkelijk: de Sovjet-hippies waren pacifistisch, maar niet per se tegen oorlog. Daarvoor was het verzet tegen en de overwinning op de nazi’s te belangrijk.
Dit alles bij elkaar maakte dat de Sovjet-hippies zich voornamelijk apolitiek opstelden, zich onttrokken aan het heersende systeem, en voor zichzelf een alternatieve cultuur creëerden. Aldus holden zij van binnenuit de steun voor het regime uit. Niet meer meedoen kan dus ook een daad van verzet zijn! (Deze hippies waren leeftijdgenoten van Poetin, ook al was hij niet van deze beweging, integendeel.)
Zou dat nu weer het geval kunnen zijn? Is er opnieuw sprake van een generatieconflict, met gevolgen voor de huidige politiek van het Kremlin?
Volgens de schrijver van het artikel is er in Rusland wederom veel weerstand onder jongeren. Door de harde repressie blijft het moeilijk om zich actief en openlijk te verzetten tegen het huidige beleid, en met name de oorlog in Oekraïne. En ook nu weer zoeken velen het in alternatieve strategieën, bekend uit het Sovjet-tijdperk, om te laten blijken dat ze het er niet mee eens zijn: in kunst, muziek, happenings en andere media. M.n. jonge feministische vrouwen zijn een drijvende kracht in het organiseren van weerstand. Daarnaast zijn er de jonge IT-werkers en journalisten die vanuit het buitenland hun ondermijnende werk doen.
Er gebeurt dus wel het een en ander, met name onder jongeren, maar niet volgens de ons vertrouwde schema’s.
Noot:
.1) A youthquake against Putin seems unlikely. The history of Soviet hippies shows why – Juliane Fürst (Guardian, 1-4-22)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten