Gisteren, 9 augustus, heeft het IPCC een nieuw rapport uitgebracht (1). De mondiale opwarming gaat sneller dan eerder gedacht (of gewenst). De uitstoot van CO2 zal binnen korte tijd radicaal moeten worden teruggebracht.
Wie over het rapport leest, kan nauwelijks aan de indruk ontkomen dat de kans om het tij te keren uiterst minimaal is geworden. Minimaal, of irrealistisch? Is het beter om ons voor te bereiden op een 5-over-12 scenario?
Redenen? Onder andere:
. Zeer waarschijnlijk dat de wereldbevolking blijft toenemen.
. Zeer waarschijnlijk dat de middenklasse die overal in de wereld zal groeien dezelfde rechten zal opeisen als de reeds bestaande middenklasse.
. Niet erg waarschijnlijk dat het welvarende deel van de bevolking (om te beginnen in het rijke Westen) bereid is om een stap terug te doen in comfort, consumptie, vliegen, etc.
. Niet erg waarschijnlijk dat regeringen bereid zijn om vergaande, impopulaire maatregelen te gaan nemen die ingaan tegen de wensen van een groot deel van hun bevolkingen én tegen de belangen van bedrijven, klein en groot, van boeren tot olieconcerns.
. Het effect van (ingrijpende) maatregelen zal niet onmiddellijk merkbaar zijn. Ook dit vergt een lange adem, zowel van bevolking als van politici. Want: het klimaat verandert langzaam, en dat geldt ook voor ‘terug-veranderen’.
Alle pogingen om het tij te keren zijn zinvol, maar zij zullen niet het tij keren. Althans, dat is zeer onwaarschijnlijk.
Wat staat ons te doen wanneer het niet langer 5-vóór-12 is, maar reeds 5-over-12? Hetzelfde maar dan om andere redenen?
Anyway, ik hoop dat ik ongelijk heb. ;-) Maar eigenlijk is het hoop tegen beter weten in...
Noot:
.1) Zie bijvoorbeeld, The Guardian: Major climate changes inevitable and irreversible – IPCC’s starkest warning yet
Geen opmerkingen:
Een reactie posten